Top menu

Bo Nørgaard

Dykkerhjelm 3Bo Nørgaard er en dansk 3D-print enthusiast, som siden oktober sidste år har leget og arbejdet med at modellere og 3D printe forskellige objekter, alt fra personlige iPhone covers, til en 50x60cm dykkerhjelm, printet i 26 mindre dele, der sammenlagt har taget 120 timer at printe. Bo startede sit første store projekt i januar 2015, men siden da har hans to største projekter fået opmærksomhed fra det internationale 3D samfund og han er blandt andet blevet interviewet af en af de største 3D print nyhedssider i verden, nemlig www.3dprint.com.

Selvom 3D-print hurtigt er på vej ind på forbrugermarkedet, er der stadig mange som ikke er helt sikre på, hvordan det kan bruges derhjemme. Jeg synes Bo er et glimrende eksempel på hvordan man kan bruge 3D print fx til at lave dekorationer derhjemme. Desuden synes jeg at Bo’s projekter er utrolig spændende og jeg tror de kan inspirere mange der enten gerne vil igang med at 3D printe, eller allerede er i gang. Det der også gør dette til et interessant eksempel er, at Bo printer alle sine prints på sine tre da Vinci printere fra XYZprinting, som er nogle af de billigste og mest brugervenlige 3D printere på markedet.

Vi fik Bo til at svare på et par spørgsmål, for at lære mere om, hvordan han kom i gang med 3D-print, hvad han har været i gang med siden da, og hvordan han ser fremtiden. Nedenfor kan du læse hans svare, og se billeder og videoer af kreationerne. Alle billeder er fra hans egen kollektion.


Hvor stammer din interesse for 3D print fra og hvorfor valgte du at tage springet og anskaffe dig én?

For efterhånden en del år tilbage startede jeg med at lege med 3D modellering og kan huske den fascinerende opblomstrende teknologi, med 3D på film og PC spil. Jeg var faktisk med til at lave Eiffel 2Drilling Billy (www.drillingbilly.com – kan hentes gratis og er vanedannende) som er et PC platform spil der blev udgivet i bla. Danmark, tyskland og USA. I løbet af årene har jeg selvfølgelig hørt om 3D print, men det var vist mest for nørder der selv byggede dem. Det var ikke noget for mig, lige indtil jeg faldt over en video på youtube hvor Ultimaker 2 blev testet. Næsten samme tid læste jeg om 3D Printhuset der skulle åbne i København. Måske var tiden til at jeg undersøgte hvad der var tilgængeligt på markedet. Det varede ikke længe inden jeg modtog min første printer fra 3D Printhuset, og med den i huset kan jeg igen mærke den fascinerende energi der i 3D print teknologien. Der er ingen tvivl om at 3D print træder i sine barnesko på konsumer niveauet og jeg er ret spændt på at se og være med i den rivende udvikling.

Hvilken software bruger du når du modellere?

Lige nu bruger jeg 123D Design og Meshmixer fra Autocad, det er virkelig stærke programmer som ikke koster noget at gå i gang med. Når jeg engang får lidt mere tid skal jeg kaste et blik på Blender som også virker interessant, velvidende om at det har en højere indlæringskurve en 123D Design.

Hvor lang tid har dine projekter taget hhv. print tid samt arbejdstid? Fx Eiffel tårnet og dykkerhjelmen?

Eiffeltårnet var et eksperiment på mit første større projekt, end lige Iphone covers og GoPro dimser. Jeg renoverede min lange gang i tresserhuset sidste år og puslede med nogle ideer til udsmykningen. Jeg ville ikke bare have en tilfældig plakat, men noget som træder lidt ud fra væggen og har personlighed. Ideerne vekslede imellem cykel eller bil dele indtil jeg så et 3D print af Eiffeltårnet på Twitter. Der var ikke mange sekunder fra ide til handling 🙂 og må indrømme at jeg ikke havde gennemskuet projektets varighed inden jeg gik i gang. Men 100 print timer senere stod jeg med en med et 175 cm højt Eiffeltårn som skulle limes, males og monteres på væggen.

Videoen nedenfor viser det færdiggjorde 3D printede Eiffeltårn og hele processen, fra 3D modellering til montering.

Dykkerhjelmen var et projekt hvor jeg ville eksperimentere og lave det helt fra bunden. Modellering foregik 123D design og så skulle printet have en finish hvor man ikke kan se med det blotte øje at det er printet. De gamle dykkerhjelme er både estiske og flotte og det var en sjov udfordring at få et 3D plastik print til at ligne noget der har ligget på havbunden i 100 år. Men det lykkedes nu meget godt. Selve print tiden på hjelmen var ca 120 timer og så har jeg brug 20 timer på efterbehandling, limning, spartling, maling og patinering (se video her).

Dykkerhjelm 1Dykkerhjelm 4

Er du i gang med nogle nye projekter, i så fald hvilke?

Mit næste projekt kunne være en muslingeskal i 50 x 50 cm, inde i skallen skulle der være et udsnit af stranden. Vand, vandmand, krabbe, søstjerne og strand som er indkapslet i noget klart epoxy.

Er du eller har du haft gang i nogle mindre projekter du synes er værd at dele?

Billy figuren i det computerspil som jeg har været med til at lave, kommer på Thingiverse inden længe. Hans metal hammer kan man allerede downloade her.

Hvordan ser du 3D print udvikle sig henover de næste 3-5 år?

Som jeg ser det, er der flere mulige retninger. Jeg fornemmer at man retter skytset imod konsumer segmentet med billige små 3D printere, men softwaren halter en smule endnu. Det skal ikke være vanskeligere end at trykke play på spotify, at få et 3D print. Før hopper den almindelige forbruger ikke på bølgen. En ting som kunne være med til at fremme 3D print er 3D scan. Hvad nu hvis alle smartphones kunne 3D scanne, derefter sende scanningen til en printservice og dagen efter modtage en figur med posten for en 100 kr seddel.


Mange tak til Bo for denne gang, det bliver spændende at  se hvad han finder på i fremtiden! Er du også i gang med nogle spændende projekter, eller kender du nogen der er, så vil vi gerne høre om det. Vi er altid på udkig efter sjove idéer, flotte designs eller andre 3D-inspirationer.

Comments are closed.