Top menu

3D-print-materiale (Filament)

3d-print-materiale-(filament)

 

De materialer, som 3D-printere bruger til at bygge 3D-modellerne med, kaldes filament.

Der findes efterhånden mange forskellige typer af filament. Nogle 3D-printere bruger kassetter med filament i, som producenten selv laver (f.eks. XYZ og Makerbot), hvor andre 3D-printere kan bruge filament på ruller, fra mange forskellige producenter som fx. filamentproducenterne Colorfabb og Innofil (kan bruges til fx. Ultimaker og Ultimaker 2).

Colorfabb og Innofil

Innofil og Colorfabb laver nogle af markedets allerbedste 3D-print filamenter. De laver overvejende PLA-plast, men fremstiller dog begge også en række special-filamenter. Innofil har filamenter i alle regnbuens farver med en høj kvalitet, hvor Colorfabb har en række meget særlige og interessante special filamenter.

Colorfabb har udviklet nogle eksperimentelle filament-typer. Disse har nogle specielle egenskaber, der gør dem gode til forskellig brug:

  • WoodFill – En blanding af Colorfabbs PLA og genanvendte træfibre. Giver en lækker træ finish, og printet får en duft af træ.
  • BronzeFill – Et filament med bronzestøv. Giver en flot mat overflade og følelsen af, at printet er lavet i metal. 3D-print lavet med Bronzefill har en vægt på 3 gange så meget som almindelige plastik-prints. Polerer man overfladen bagefter, får man en flot glinsende finish.
  • CopperFill – Dette er ligeså et kompositmateriale af PLA og copper. Ligesom BronzeFill kan man ved at polere overfladen med ståluld, eller en stålbørste, på ens færdige emne, få en glinsende kobber lignende overflade.

Innofil fører også specialfilamenter som fx:

  • InnoFlex – Et flexibelt filament, der giver dig muligheden for at 3D-printe bøjelige dele og ting. Med Innoflex kan du for eksempel 3D-printe armbånd, propper såvel som sko!
  • InnoGlow – Et selvlysende filament, der kan “glow in the dark”, som Innofil selv beskriver deres special-filaments egenskab. InnoGlow kan bruges til at printe alt fra stjerner i loftet af børneværelset, til selvlysende covers til gadgets
  • InnoPet – De fleste filamenter er ikke lavet til at komme i kontakt med mad, men Innofil’s InnoPet er et fødevare venligt transparant filament.

Kassette filament

Nogle 3D-printer producenter har valgt at kontrollere hvilket materiale deres 3D-printere bruger. Dette kan være med til at undgå fejl undervejs i printprocessen. Disse materialer kommer i forskellige typer af print partroner, eller kassetter som vi kalder dem, alt efter hvilken 3D-printer de skal bruges til. Ofte er kassetterne en brøkdel dyrer, men som sagt skaber de en sikker drift med prints i høj kvalitet.

Producenter der blandt andet benytter sig af kassetter:

Makerbot
XYZprinting