Top menu

Gratis 3D-programmer

Ligesom der findes mange forskellige 3D-printere, findes der også mange forskellige 3D-programmer. Nogle er meget avancerede, og andre kan kun det basale.

Det vigtigste er, at du finder et 3D-program, som passer til dit behov.

3D Printhuset har samlet et overblik over nogle af de bedste gratis 3D-programmer, der er på markedet. Vi har valgt at fokusere på de programmer, som er gratis, da de betalte programmer kan koste fra alt mellem 15.000-70.000 kr, og dermed ikke egner sig til den nysgerrige 3D-print bruger, som blot vil i gang med 3D-printning.

I bunden af siden har vi lavet en lille liste af links til de dyrere 3D-programmer.

Har du ikke mod på at kaste dig ud i at lære at 3D-modellere dine egne modeller og prototyper, så kan du her (link) finde links til rigtig mange gratis 3D-modeller, der alle er klar til print.

 

123D Design

123D Design ligger i den simple ende af programmer, som er lettere at tilgå. Deres gratis version tilbyder langt de fleste af funktionerne, dog må du ikke bruge det til kommerciel brug. Ligesom Tinkercad er 123D Design udviklet af Autodesk.

 

3DTin

3DTin kan du bruge direkte i din browser og er et eksempel på et meget simpelt og brugervenligt 3D-program. Det er gratis, så længe du deler dit design. Hvis du vil gemme dit design, skal du dog oprette dig som bruger.

 

Blender

Blender er et meget kraftfuldt 3D-modelleringsværktøj fyldt med muligheder. Det kan være en stor mundfuld, hvis du er ny til 3D-modellering. Det blev oprindeligt udviklet til 3D-animationer, men er også god til at skabe modeller til 3D-print. Hvis du har mod på at lære Blender at kende, så afholder vi kurser, du kan tilmelde dig. (Kurser).

 

Onshape (Vores fortrukne)

Onshape en et nyt CAD program som vi er meget begejstrede for, da det kan sammenlignes med SolidWorks, blot mere brugervenligt og gratis for private. Derudover behøver man ikke en stærk computer, da Onshape bruges direkte i browseren, og derfor er de også igang med gøre det muligt at benytte programmet via mobilen og ens tablet. Til slut så kan man arbejde sammen om at lave en fil, på samme tid – det kan være en fordel hvis man er flere om et projekt, men ikke befinder sig samme sted (det er ligesom Google Drive, bare med 3D modellering).

 

SketchUp Make

SketchUp Make er Google’s gratis version af SketchUp Pro. Det har en brugervenlig brugergrænseflade, som du hurtigt lærer at kende og at bruge. Vær opmærksom på, at du skal installere et ekstra program for at eksportere .stl filer, hvilket er den filtype, som du typisk vil bruge for at 3D-printe. Det ekstra program kan findes her (link).

 

Sculptris

Pixologic har med Sculptris skabt et sjovt og avanceret værktøj til at forme og skabe bløde former. Det kræver lidt øvelse, men heldigvis er det nemt at komme i gang med. Der findes andre “sculp” programmer derude, men dette er bestemt et af de bedre.

 

Tinkercad (Det nemmeste)

Tinkercad er en af disse gratis 3D programmer som er intuitive og nemme at komme igang med at bruge, og derfor ideelt for begyndere. Det er firmaet Autodesk, som står bag programmet, og de har fokuseret på brugervenligheden og derfor udviklet programmet, så det ikke skal downloades, men derimod kan tilgås direkte i browseren.

 

FreeCAD

I den mere konceptuelle CAD-afdeling har vi FreeCAD, som primært egner sig til dig, som allerede er erfaren inden for 3D-modellering, da FreeCAD har en stejl læringskurve. Det egner sig godt til produktdesign, arkitektur og målfaste emner. Programmet er Open Source.

 

Meshify

Med Meshify kan du med få klik lave dine 3D-modeller om til komplekse gitterstrukturer. Du bruger Meshify direkte i din browser, hvor du uploader en almindelig CAD-model, som Meshify så konverterer til en gitterstruktur. Med gratisversionen af Meshify kan du justere gitteret ved hjælp af intuitive slidere, kombinere dit gitter med almindelige solide dele, samt bestille prints af din model. For at downloade gitterstrukuturen i stl eller cli-format, kræver det et abonnement. Meshify er udviklet af danske Adimant.

 

Professionelle 3D programmer: