Top menu

Makerspace – et kreativt værksted

Hvis man vil udvide sine kreative rammer og både tiltrække nye brugere og fastholde eksisterende, så er et Makerspace helt sikkert en løsning.

Et Makerspace kan være mange ting og udvikle sig i mange forskellige retninger, men der er først og fremmest et kreativt værksted, hvor innovative kræfter med interesse i computere, teknologi og videnskab mødes, udveksler idéer og skaber produkter på tværs af teknologier og kompetencer.

Det bedste ved et Makerspace er, at det er brugernes egne ideer og kreativitet, der driver værket, og at disse kreative værksteder er åbne for enhver, der har lyst til at arbejde og erfaringsdele med andre inden for alverdens håndværk og teknikker.

Som så mange andre bevægelser stammer Maker-bevægelsen oprindeligt fra USA, hvor der i dag er ofte er store Maker-fairs med flere tusinde deltagere.

Maker-bevægelsens kerne består i at mødes og dele erfaringer og viden inden for alle de teknologier, vi kender i dag. Dette koncept er for nyligt kommet til Danmark, bl.a. i form af en helt ny “Made” festival, som er et afkast af Roskilde Festivalens kreative medarbejdere.

Et Makerspace er rent fysisk et lokale, hvor flere teknologier er samlet, som f.eks. 3D-printer, laserskærer, foliecutter, elektronik, symaskiner og meget mere. Centret i rummet vil ofte være et arbejdsbord, som kan bruges til mini-elektronik, tegninger, robotudvikling, computerbord, samarbejde m.m. Ved opstilling af et arbejdsbord opfordres der til kreativ leg og sammenspil mellem den moderne nørd og familiefaren, eller udviklingen af to gode ideer til en super ide mellem to klassekammerater.

Makerspace på biblioteket

Makerspace i skolen

Bibliotekerne er de første offentlige institutioner i Danmark, der har implementeret Makerspaces. Det giver bibliotekerne ekstra aktiviteter og dermed et trækplaster for nye brugere og en bredere målgruppe.

På skolerne ligger der også et kæmpe potentiale til indlæringen af ny teknologi. Et nyt kreativt udvikler-miljø hjælper eleverne til at blive mere selvstændige, selv tænke nye muligheder og samtidig få en introduktion til nye teknologier.

Der er i det hele taget et kæmpe potentiale i Makerspaces: Enkeltstående teknologier har deres helt unikke egenskaber, og ved at specialisere sig i den enkelte teknologi kan man deltage i produktudvikling, indlæringsprocesser, socialt sammenspil, og meget mere.

Du kan læse meget mere om hvad et Makerspace kan tilbyde, på hjemmesiden for Danmarks Biblioteksforening.

Kært barn har mange navne, her kan du læse mere om Makerspace, Fablab, Hackerspacess og TechSHop, som alle er modeller for disse kreative værksteder.