Top menu

Mit første 3D print

3D printing er et koncept, som vi efterhånden hører mere og mere om. Der er dog stadig mange, inklusiv mig, der ikke ved meget om hvordan det virker og hvad det kan bruges til. I dette blog post vil jeg fortælle lidt om hvem jeg er og hvordan jeg har, for første gang, gået fra idé til 3D print.

Min introduktion til 3D print

Jeg blev introduceret til 3D print da jeg var med familien i sommerhus på Fyn i sommers. Der snakkede vi sammen om alt muligt, inklusiv 3D print. Min bror, som er ingeniør, er meget interesseret i 3D print og fortalte mig en lille smule om det.

ErlaHan tror 3D print er kommet for at blive og derfor syntes han jeg skulle prøve og lære at modellere. Jeg tog det ikke særlig seriøst, men syntes dog at 3D print lød spændende.

Familieferien var slut, men nu da jeg var blevet introduceret til 3D print, blev det ved med at dukke op rundt omkring mig. Jo mere jeg tænkte over det, jo mere spændende blev det. Så da jeg i starten af september fandt en jobannonce, hvor de ledte efter en praktikant til markedsføring hos 3D Printhuset, var det ikke et spørgsmål om jeg skulle – det ville jeg. For to uger siden var det så min første dag.

Min baggrund

Min baggrund er slet ikke teknisk, og selvom jeg er interesseret i at vide hvordan tingene virker, har jeg aldrig gjort meget for at forstå det. Inden jeg startede min praktik vidste jeg ikke særlig meget om 3D print, andet end det min bror havde fortalt mig (bl.a. at det har medbragt utrolige muligheder indenfor medicin og at i fremtiden vil der være mulighed for at printe mad). Ligesom for så mange andre, var det for mig en ny, uforståelig verden. Efter to uger inden for døren har min viden for 3D print udviklet sig meget men jeg har stadig langt igen.

Jeg tror at der er mange som har det på samme måde som mig. De har hørt om 3D print, ved en smule om hvad der kan printes og er interesseret i at vide hvad de kan bruge det til.

 

Fra idé til færdigt 3D print

3D print bliver i stadig større grad brugt til at lave forskellige objekter til hverdagen, fx brillestel, mobil covers og tandbørsteholdere. Mulighederne er mange og det kan være svært at få overblik over dem og forstå hvordan det hele virker. Derfor har jeg valgt at prøve at tage en idé og lave den til et 3D print, som jeg vil dokumentere via denne lille artikel, så jeg kan lære processen fra bunden og samtidig give andre mulighed for at se og forstå hvordan det foregår.

Det skal lige siges, hvis man har en idé som man vil have 3D printet, er der forskellige måder det kan gøres på. For eksempel kan man søge på de online 3D biblioteker, selv modellere i et 3D program eller få lavet en 3D scanning.

 1. Idéen

Min idé er simpel. En gang imellem bruger jeg min mobiltelefon til at se videoer eller se film og serier på Netflix. Det irriterer mig altid at jeg skal at holde mobilen i hånden, så skærmen ligger korrekt. Derfor vil jeg gerne 3D printe en holder til min mobiltelefon, som skal kunne holde min mobil horisontal.

 

 3D Biblioteker3D modellering i 4 steps

Inden jeg gik igang med at modellere, ville jeg se om der allerede var nogen der havde lavet en holder til mobilen. Thingiverse og YouMagine er de to største 3D biblioteker og på begge websites er det brugerne der skaber indholdet. Man skal blot indtaste et søgeord og så dukker alle modeller, der har relevans, op.

Jeg er åbenbart ikke den første som får ideen om mobil holdere, da både Thingiverse og YouMagine gav mig mange forskellige modeller fra søgeordene ”mobile phone stand”. Hvis du bare vil kigge på hvad andre har lavet eller få inspiration, har begge sider også mulighed for at vælge forskellige kategorier, som spil, mode eller gadgets. Det er egentligt forbløffende hvor kreative folk er og bestemt et par minutter værd at kigge rundt på disse to sider.

 

2. 3D Modellering

Men da jeg gerne vil prøve at finde ud af, hvordan man bruger 3D programmer til at modellere, nytter det ikke noget at bruge en af modellerne fra 3D bibliotekerne. I stedet har jeg, med hjælp fra mine kollegaer, besluttet mig for at prøve Tinkercad.

Tinkercad er udviklet som et browser-baseret program, hvilket betyder at man ikke behøver at downloade programmet for at bruge det. Det er nemt at bruge og efter de omkring 12 lektioner man kan tage, følte jeg mig klar til at gå i gang med min egen modellering. De første tre lektioner kræver ikke registrering så det er nemt at prøve. Hvis du efterfølgende vil gå videre er det nemt og gratis at registrere sig.

Der er ikke så meget at sige om modelleringsprocessen. Det kræver selvfølgelig noget tid at komme i gang og forstå hvordan man får alt til at virke. Jeg har dog aldrig arbejdet med noget lignende (ikke engang Adobe Photoshop), og selvom jeg stadig har en lang vej endnu inden jeg kan modellere noget kompliceret, var det ikke svært at modellere min simple mobil holder.

 

3. 3D printet sættes igang

Model 3D printet

 

Når du har fundet eller modelleret det design du gerne vil printe, skal du henholdsvis downloade eller eksportere filen til din computer, derefter skal filen ind i 3D printerens program og så gemmes til printeren.

3D printere benytter sig af forskellige programmer til at igangsætte deres 3D prints, men fælles for dem alle er, at de skal bruge en .STL fil. Heldigvis kan langt de fleste 3D programmer eksportere til .STL.

Det tager noget tid at printe i 3D, hvor lang tid kommer an på hvor stort dit design er. Det tog for eksempel 3 timer at printe min 11 x 5,5 x 5,2 cm model.

 

 

Mit færdige 3D print

Efter printeren var færdig med at printe, var min holder klar til brug. Fremover bliver jeg derfor forhåbentlig ikke irriteret over at skulle holde mobiltelefonen i hænderne mens jeg ser Netflix, for nu har jeg jo sådan en fin ny holder til den.

Færdigt 3d print Færdigt 3D print fra siden Færdigt 3D Print oppefra

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg er meget glad for min nye praktikplads og glæder mig til at lære mere om 3D print med hjælp fra, og sammen med mine kollegaer og jer. De næste måneder vil jeg prøve at skrive noget interessant og spændende angående 3D print verden her på bloggen. Jeg håber I synes det er ligeså spændende som jeg gør, fordi så bliver det jo endnu sjovere at finde og skrive om nye emner. – Skriv endelig en kommentar herunder, hvis der er noget I kunne tænke jer at jeg skrev om.

 

 

2 Responses to Mit første 3D print

 1. Anders Bass 17. November 2014 at 16:07 #

  God artikel 🙂 Det kunne være interessant hvis du ville kigge på hvor rentabelt det er at 3D printe objekter, i forhold til at købe det færdige produkt. Jeg har f. eks. set at man kan printe sin egen guitar! Men også simplere ting som telefon covers, væg-ure osv. Og hvad med slidstyrken?

  Jeg kan helt sikkert se fremtiden i 3D print, og muligheden for at designe og producere sine egne løsninger og produkter er noget jeg glæder mig til at prøve.

  • Erla 27. November 2014 at 11:05 #

   Hej Anders,
   tak for kommentaren.

   Gode spørgsmål, det kan godt være jeg kigger på det.

   Mvh,
   Erla