Eftersom jeg lærer mere om 3D print bliver jeg også mere og mere nysgerrig omkring hvad folk derude finder på at bruge 3D printere til. Da Josefine Eiby kommenterede på julebloggen i december og fortalte om hendes projekt i 3D modellering og print med sin 4. klasse, blev jeg nysgerrig. Jeg kontaktede derfor Josefine for at høre om jeg kunne komme forbi og se hvad de lavede og hvordan børnene havde arbejdet med 3D print. Det fik jeg heldigvis lov til.
Josefine er lærer på Øster Farimagsgade Skole i København, hvor hun har arbejdet i snart 10 år. Som lærer synes hun det er vigtigt at undervisere skaber ”rammerne for udvikling, motivation, samarbejde og kreativitet”, da lærer ikke længere er i ”den særlige position, hvor de er i besiddelse af en mængde unik viden, de skal give videre”. Med det vil hun sige, at nu er det blevet nemt og hurtigt at finde al slags information på Internettet og derfor har lærernes rolle ændret sig. Hun har siden april måned blogget om læring og undervisning i det 21. århundrede på www.edu21.dk, hvor alle kan læse om de progressive læringsmetoder Josefine bruger i sit klasserum.
En af de ting Josefine forbinder med undervisning i det 21. århundrede er digital læring, en kategori 3D print passer godt i. I december måned har Josefine sammen med sin 4. klasse derfor udnyttet teknologien til at skabe 3D printet julepynt. Det var virkelig inspirerende at se hvor langt de var kommet, hvor kreative de var og derfor vil jeg gerne dele historien med jer:
4.X har gennem december måned lært at arbejde med 3D programmet Tinkercad, ligesom jeg gjorde i starten af november. Nogle af eleverne har gennemgået lektionerne, der findes i programmet, mens andre, uden frygt, gik i gang med 3D modellering. Da programmet kun er tilgængeligt på engelsk, har de i mange tilfælde måtte prøve sig frem, for at lære at betjene funktionerne. Men det har bestemt ikke stoppet dem.
Eleverne har brugt de forskellige geometriske former Tinkercad tilbyder, til at skabe juletræer, jule nisser, rensdyr, julepakker og andre forskellige ting. Med skolens to Da Vinci 1.0 3D printere, og hjælp fra deres lærer, har børnene allerede startet print processen. Nogle af dem var nået så langt til at de både havde slebet og malet deres modeller. Andre var i gang med efterarbejde, mens jeg var på besøg, og endnu andre ventede på at få deres modeller printet. Der var kø til printeren, men alle prints skulle nå blive færdige inden jul.
Eleverne synes selv at det var sjovt og spændende, og de havde lyst til at blive ved med at udvikle deres færdigheder. Nogle af børnene havde allerede tænkt på, eller påbegyndt, deres næste projekt. Når det kommer til 3D print, kreativitet og at tænke ud af boksen kan vi lære meget af børnene. Børn er tech-kyndige og hurtige til at lære nye ting, så på mange måder er de den perfekte målgruppe til en ny teknologi som 3D print.
Det jeg så mens jeg var på besøg i Øster Farimagsgade Skole, blev simple ideer udført på en sjov og kreativ måde. Modellerne ser smukke ud, både i farver i Tinkercad programmet og i det hvide plastik fra printeren (som de dog syntes var lidt skuffende, da de har lagt mange kræfter i at bruge de rigtige farver i Tinkercad).
Jeg glæder mig til at se, hvad der kommer til at ske over de næste måneder og år, da jeg tror 3D printning i folkeskoler og gymnasier er en fantastisk idé, hvor kreativitet kan få lov til at udfolde sig mens kendskab til fx. geometri og fysik udvikler sig. Det var dejligt at besøge 4.X og se deres 3D prints, tak for at jeg måtte komme. For mere information og billeder anbefaler jeg Josefine’s blog, hvor man kan se mange af de dejlige modeller hendes 4. klasse har lavet.
Det er bare så fint et indlæg. Det er vi meget glade for -og 4.x er meget stolte.
Hilsen Josefine.
Det er jeg glad for at høre 🙂
Mvh,
Erla